Underhåll, polering och försegling av gelcoat 

Solens UV strålning har stor påverkan på gelcoaten på en båt. UV strålarna bleker och oxiderar ytan, vilket skapar problem för alla båtägare som vill vårda sin båt.

De flesta som tar hand om sin båt, gör en enkel polering och ev. vaxning varje år. Tyvärr ger detta ofta bara en kortvarig lösning, och i många fall kommer oxiden tillbaka igen redan efter ett par månader.

Att polera varje år sliter på gelcoatskiktet, som ofta är ganska tunt. Även om gelcoat är hårt så kan man genom frekvent polering till slut gå igenom gelcoaten, ner till det underliggande glasfiberlagret. Färgade båtar är speciellt känsliga och måste poleras med försiktighet.

Genom att försegla och UV skydda gelcoaten efter polering, bromsas oxideringen och glansen behålls längre. Det finns numera bra förseglingar som med råge räcker hela säsongen. Vid nästa vår rustning, behövs då bara ett lager ny försegling med UV skydd istället för slitande och slitsam polering.

Innan en första försegling, bör gelcoaten återställas till nyskick. I denna beskrivning förklarar vi hur du går tillväga för att återställa matt och oxiderad gelcoat, och därefter skapa ett skydd mot skadlig UV strålning.

Beskrivningen är skriven med alla steg för att återställa en oxiderad gelcoat till toppskick. Polerar du båten årligen eller har en nyare båt, och gelcoaten är i gott skick behöver man inte följa alla momenten, utan kan gå på det steget som passar din båts skick bäst. Även ambitionsnivån på slutresultatet skiljer sig mellan olika båtägare, och många är väldigt nöjda med resultatet redan efter steg 2. Det går då alldeles utmärkt att hoppa över sista poleringssteget och gå direkt på försegling. Dock rekommenderar vi alltid att man minst går vidare till steg 2 efter att man utfört steg 1.

Steg 1, Ta bort oxid och matt gelcoat

Efter att ha gjort en grundlig djuprengöring av gelcoaten, och maskerat alla träytor och andra ytor man inte vill få stänk på, är det dags att börja polera.

För att återställa gelcoat riktigt, är det viktigt att få bort oxiden ordentligt, och inte bara maskera den med oljebaserade polermedel eller vax. Då kommer den snabbt fram igen.

För att få bort oxiden behöver vi använda ett avverkande polermedel och en roterande polermaskin försedd med en lamullshätta. Hur kraftig avverkning som behövs beror på mängden oxid och gelcoatens hårdhet. Gelcoat finns i en mängd olika varianter, så börja alltid på ett undanskymt ställe för bekräfta att du hittat rätt avverkning för din gelcoat.

Fördela polermedlet med en svamp eller applikator över ytan. Ta inte för stort område åt gången, ca 1 m2 är lagom. Man kan med fördel spraya en liten mängd vatten på ytan för att för att smörja och undvika värme, speciellt när man använder polermedel i pastaform.

Använd en roterande polermaskin försedd med lamullshätta, på lågt varvtal, ca 1800 rpm, och arbeta systematiskt ytan med endast ett lätt tryck. Hårt åtgångna områden behöver man arbeta lite längre med. Låt polermaskinen arbeta tills oxiden är borta och en speglande yta uppstår. Var aktsam så att du inte avverkar mer än nödvändigt, speciellt på äldre båtar som polerats många gånger.

Vid svår oxidation kan man behöva behandla ytan två gånger innan man fått bort oxiden. Torka sedan ren med en ren mikrofiberduk.

Det är ytterst viktigt att arbeta med rena poler trissor, så se till att tvätta dem ofta. Gäller både skumrondeller och lamullshättor. Innan du börjar polera igen, se till att trissan är hyffsat torr så att skvätt undviks.

För steg 1 rekommenderar vi Nanotechs Super Cut. Super Cut är en pasta med en avverkningseffekt på 10/10 och glans på 5/10. För mjukare gelcoat, eller om man föredrar att jobba med kräm ur flaska, rekommenderar vi Nanotechs Speed Cut, med en avverkning på 7/10 och glans på 6/10.

Steg 2, Ta bort svivelmärken och mindre repor

Efter att ha avverkat den oxiderade matta ytan med ett avverkande polermedel, är det dags att använda ett finare polermedel för att ta bort svivelmärken och andra smårepor som blir på gelcoaten efter avverkningen i steg 1.

Använd polermaskin med en hård till medelhård skumrondell på lågt varvtal, ca 1800 rpm. Använder man Cut & Polish som enda poler steg, kan man också använda en lamullshätta vid behov för att öka avverkningen.

Lägg på medlet med en mindre svamp och fördela på en mindre yta åt gången. Märk gärna ytan med tejpremsor för att underlätta att se vad som redan är arbetat med, speciellt när du jobbar inomhus, då det ger ett helt annat ljus än när man senare kommer ut i solen. Använd ett lätt tryck på polermaskinen och arbeta systematiskt över ytan. Torka av överblivet med en torr mikrofiberduk.

Många är nöjda med resultatet redan efter det här poleringssteget, och väljer att inte gå vidare med vidare polering. Om du väljer att göra så, hoppa inte över förseglingssteget med UV skydd. Det är viktigt för att bromsa vidare oxidation, och undvika onödig polering. Se steg 4

För steg 2 rekommenderar vi Nanotechs Cut & Polish. Cut & Polish är en produkt som är väldigt användbar som ger både en avverkning och hög glanseffekt. Används ofta som enda poler steg för gelcoat i bra skick. Avverkningseffekt på 5/10 och glans på 8/10.

Steg 3, Skapa Högglans

För att uppnå maximal glans, poleras ytan med fint polermedel skapat för att ge en högglansig yta. Använd polermaskin med en mjuk skumrondell, gärna våfflad. Lägg på medlet med en mindre svamp och fördela på en mindre yta åt gången. Kör polermaskinen först på lägre hastighet, ca 2500 rpm och ett lätt tryck. Öka sedan varvtalet något och släpp på trycket eftersom.

Eftertorka med en ren mikrofiberduk.

Steg 4, Försegling & UV skydd

När gelcoaten är återställd och du är nöjd med resultatet, är det viktigt att skydda ytan för att bromsa vidare oxidering. Detta steg hoppas tyvärr alltför ofta över, då riktigt bra medel för uppgiften inte funnits med så länge. För att skydda gelcoaten så länge som möjligt, behöver man lägga på ett skyddande lager som skyddar mot solens UV strålning. Många tillverkare påstår sig ha inbyggd UV skydd i sina polermedel, men resultat varierar tyvärr. En försegling, speciellt utformad för UV skydd är alltid att rekommendera.

Innan applicering av UV skydd måste ytan rengöras från till exempel poler rester. Tvätta ytan med ett djuprengöringsmedel, eller använd Isopropanol.

UV-skyddslagret skall läggas på tunt över ytan, gärna med en bomullstuss (funkar fint med de som används för sminkborttagning) med roterande rörelser över hela skrovet. Låt torka ca 20–30 minuter tills en fin film bildas. Polera bort filmen för hand med en ren mikrofiber duk.

För steg 4 rekommenderar vi Yacht Shield, som ger gelcoaten ett skydd i upp till 12–18 månader. Yacht Shield ger förutom UV skydd, en hydrofobisk yta som stöter bort smuts, vatten, sot och olja, och ger en yta som är lätt att underhålla.

Man kan med fördel även förstärka skyddet från Yacht Shield med Speed Guard någon gång under säsong. Då ökar livslängden ytterligare.

Speed Guard är väldigt lätt att applicera, och ger i sig ensamt ett fullgott skydd, dock med kortare hållbarhet. Använder man bara Speed Guard, behöver skyddet fyllas på ca 1 ggr per månad under säsong.

Önskar man en längre hållbarhet än vad Yacht Shield erbjuder, eller ett kraftigare skydd på speciellt utsatta områden rekommenderar vi Quartz Guard Ceramic Hybrid.  Quartz Guard är en keramisk hybridförsegling, som är flexibel och därmed speciellt lämpad för användning på gelcoat.

Med Quartz Guard får man en superhydrofobisk yta som stöter bort vatten, smuts, sot och olja, och blir lätt att hålla ren under säsong, och dessutom en extra dimension av glans. Quartz Guard är också speciellt lämplig där du har problem med sot och avgaser som sätter sig på gelcoaten.